Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2016 20:14 - Синопсис на романа „...и времето спря“
Автор: kiamzena Категория: Лични дневници   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
1



Днес цял ден се пуля в екрана и се опитвам да напиша едно нещо, дето издателите му викат „синопсис“ към новия ми роман, че да го пусна да обиколи издателствата. Романът стана много шантав, защото в него са заложени идеите за прераждането и идеалното общество, любовта и книгите. От една страна е роман за любовта, от друга е роман за бъдещето.

Герои

 

Библиотекарят (Унер Грам) - е главното действащо лице в романа. Той, заедно с Елемир Суло и Горун Малеш са идеолозите и основателите на града. Неговата малка тайна за дългия му живот е в секретната технология за прераждане, благодарение на която той и Елемир вече петстотин години управляват града. За всички той е библиотекарят и се явява пазителят на знанието и е личност към която най-много да се обърнеш за съвет. Но без никой да подозира, той е замесен във всичко, което се случва в града и извън него. Реалния и единовластен управител на града се явява той.

 

Горун Малеш (Киам) - в романа Киам е преродения Горун Малеш, но той не знае това. В основаването на града е бил оставен да умре от библиотекаря заради любовта към Серин Лакар (Реметил), която той е искал за себе си. Киам израства като редови гражданин. Той е чистач по професия и това го среща с библиотекаря, който първоначално не разпознава в момчето някогашния си приятел и съратник.

 

Селин Лакар (Реметил) - тя е тайната страст на библиотекаря и доказателството, че любовта между душите не може да се управлява. Преродена като негова дъщеря, тя е неговото наказание, защото както и преди, той за нея е приятел, а сега даже и наставник. Срещата ѝ с Киам пробужда отново старата любов в нея, без да подозира за миналата им връзка и това я изправя пред проблем, който никога не е мислила, че ще й се случи. Тя знае какво се става с влюбените, разкрити, че се обичат и в нея се провежда силна и отчаяна борба с това чувство.

 

Елемир Суло - е съратник на библиотекаря и близък приятел. Предстои му прераждане и за един етап от време цялата власт остава в ръцете на библиотекаря. Но докато прераждането е естествен процес и е свързано с израстване на тялото, те имат нужда един от друг и мечтата на Елемир да управлява единовластно е възпрепятствана от този проблем. Но той също така осъзнава, че вечният живот е много самотен и чужд на човешката природа. Импулсивен, буен и често невъздържан по характер той е противоположност на библиотекаря, но двамата се допълват взаимно и правят успешен тандем.

 

Диман - е жесток и необуздан букинист (остатъци от военизирани отряди, които в миналото са издирвали книги и произведения на  изкуството сред хаоса на рушащата се цивилизация). Той е влюбен в Реметил и веднага изпитва силна неприязън към Киам още при първата им среща.

 

Менелд - войник и приятел на Киам. Помага му да избяга и да открие Реметил, когато е отвлечена от диваците.

 

Рут - шаманка на племето меди и покровителка на Реметил. Тя я спасява от вожда на племето Скалоликия и се опитва да я предпази от библиотекаря.

 

 

 

Синопсис

 

В един обикновен ден от ежедневието си, Киам получава неочаквана покана за среща в горните етажи на града, където достъпа е ограничен. Името на човека, Унер Грам, не му говори нищо, но той не може да откаже и да не отиде. Още по пътя си за срещата той се сблъсква с враждебния Диман и е избавен от пряк сблъсък с него от помощничката на Унер Грам, Реметил.

В тази първа среща с красивото момиче, Киам изпитва странни усещания без да осъзнава що за чувство се е пробудило в него. Той не знае думата, която го описва, както не знае и думата библиотека, когато му предлагат работа в нея. За Киам досега не е съществувал друг избор, освен онзи, който той прави във виртуалния свят „Животът е чудо - живей го“. Той се решава да приеме тази работа под въздействието на новото чувство, което е пробудила в него Реметил.

Смущаващите срещи с Реметил, нейното вълнение и открита враждебност обръщат вниманието на библиотекарят към Киам и той неочаквано открива, че миналото наистина може да е много отмъстително. След като в малката Реметил, която е негова дъщеря, той открива преродената Селин, жена към която изпитва силна страст, която годините не са могли да заличат, сега, в Киам той открива свой стар приятел и съратник, Горун, за чиято смърт фактически носи вина. Някога Горун и Селин са се обичали и сега наблюдава, как душите им отново се откриват и същата любов, прекъсната от смъртта се възражда отново в тях.

Потресен от това откритие, библиотекарят, изправен пред възкръсналото минало получава сърдечен удар, причината за който е вътрешната борба и гняв към съдбата. Той разбира, че в сегашното си седемдесет и пет годишно тяло той няма никакъв шанс да бъде за Реметил нещо повече от приятел и мъдър наставник. Но той не иска това. В него се разгаря желанието за отмъщение. Той иска да ги види страдащи и със сърца разбити от болка и мъка.

Находката на тайнствен бункер с книги става причина библиотекарят да реши да задейства своето намерение и изпраща Реметил и Киам заедно да изследват книгите и да ги приберат в библиотеката. Той тайно се надява да ги накара да сбъркат и да разкрият чувствата си, като му дадат възможност да накаже строго Киам. Нещата се объркват още повече, когато този бункер се оказва последното скривалище на Арат Гинза, тайнствен учен и помощник на професор Джумар Гадеф, който им е дал тайната на възможността да се прераждат без да губят връзката си с предишните животи.

В крайна сметка Реметил е отвлечена, Киам тръгва да я търси и опасния бункер в който може да се съдържа информация за машината за прераждане тревожат библиотекаря. Донякъде с облекчение посреща новината, че Реметил е мъртва, Киам е изчезнал и също е мъртъв, защото това го избавя от нуждата да взема трудни решения. Но това е човешкото в библиотекаря, което скоро го напуска и той проверява възникналите съмнения. Така се разкрива, че избягалите са отстранили персоналните си чипове за идентификация и библиотекаря изпраща Диман по следите на бегълците.

А през това време Киам и Реметил опознават външния свят и живота на диваците и са решени повече да не се връщат в града. Те чувстват, че само далеч от града могат да бъдат щастливи, но те не подозират за хрътката на библиотекаря Диман, която е по следите им е вече близо. Диман също крои свои планове за бъдещето, но всички техни планове са осуетени в една пещера в планините. Библиотекарят ги открива и отвежда Киам и Реметил за да се наслади на своето отмъщение.

Те са осъдени, но понеже библиотекаря смята, че смъртта е твърде леко наказание ги изпраща в една от колониите за полезни изкопаеми, където се трудят пленени диваци и осъдени граждани под общото име мазари. Реметил е изпратена да служи за забавление на пазачите и войниците охраняващи колонията и да осъзнава своето падение, чрез страданието да принадлежи на други и да вижда често мъжът когото обича, но никога няма да бъде с него.

Плановете  на библиотекаря се объркват, когато подготвения от него бунт пробужда войника в Киам, който някога се е казвал Горун. Той повежда група затворници извън мините, където ги очаква свободен живот, но плановете на Горун не свършват дотук, защото градът доскоро негов дом, става негов враг.






Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiamzena
Категория: Лични дневници
Прочетен: 118412
Постинги: 47
Коментари: 89
Гласове: 200
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930